Bumerang - Yazarkafe

Etkileyici Blog Yazısı Nasıl Olmalı ?


Blogunuz için yaptığınız çabalar hep sonuçsuz mu kalıyor ya da okuyucularınızla yeterli etkileşimi kuramıyor musunuz ?Üzülmeyin. Bu duygular aslında yeni – eski tüm blog yazarlarının yaşadığı ortak problem.

Blog açmak, cesaret gerektiren önemli bir adım. Bu adımın tamamladıktan sonraki ilk amacımız onu binlerce kişinin okuyacağı populer hale getirmek.Bu da reklam yapmanın yanında yayınlayacağınız yazılarınızın kalitesiyle mümkündür.Peki etkileyici blog yazısı nasıl olmalı ?Bu yazımda sizlere biraz yardımcı olmak adına blog yazılarınızı popüler hale getirecek ve okuyucularınızla etkileşiminizi artıracak etkili yollardan bahsetmek istiyorum.

Okul yıllarınızda sanırım edebiyat derslerinde kompozisyon çalışmaları yapmışsınızdır. Aslında her bir yazımız da bir kompozisyon çalışması. Hocalarımızın dikkat ettiği şeye arama botları ve okuyucularımız da dikkat ediyor. Peki nedir bunlar ?

1-Etkileyici başlık


İnsanlar yazıyı okumaya kendilerini ikna etmeleri için ilk olarak başlıktaki havayı yakalamak isterler. Başlık hem yazınızı özetlemeli, hem anahtar kelimenizi içermeli, hem de sıradan olmamalı.

Sizin iki müşteriniz var, birisi sitenizi tarayan botlar, diğeri de bir şekilde yazı başlığınıza ulaşan gerçek ziyaretçiler. Yazılarınızın arama sonuçlarında öne çıkabilmesi için anahtar kelimeyi içeren bir başlık ve sosyal medya vs yerlerde yazınızla karşılaşan okuyucular için de çekici bir başlık olmalı.

İnsanlar aradıkları şeye çabuk ulaşmak istedikleri için listeli yazılar ve başlıkla daha ilgi çekicidir.

Örnek : Kilo verdiren yiyecekler – Kilo verdiren 5 yiyecek gibi..

2-Giriş açıklaması


Okuyucuların başlık bölümünü geçtikten sonra dikkat ettikleri şey giriş kısmıdır. Şöyle düşünün, bir şekilde okuyucu başlıktan etkilendi ve yazınızın linkine tıkladı. Hemen başlık altındaki açıklamaya odaklanacaktır. Çünkü gerçekten aradığı şey bu yazı içerisinde mi onu öğrenmek isteyecek. Bunu kısa meta açıklama olarak da düşünebilirsiniz.

3-İçerik


Tebrikler! Etkileyici başlıkla okuyucunun yazıya tıklamasını sağladınız, giriş açıklamasıyla okumaya ikna ettiniz. Ve şimdi sıra ona aradığı şeyi vermekte. Bu kısımda yararlı bilgileri, çözümleri olabildiğince açıklamalı, görsel destekli bir şekilde vermelisiniz. Okuyucu bunu gördüğü takdirde harekete geçerek yazınızı paylaşacaktır.

4-Gramer ve formata dikkat !


Yazının biraz daha detayını incelemek istiyorum. Özellikle yazdığınız kelimelerde anlamsız cümle, kelime hatası vs olmasına müsaade etmeyin. Çok uzun bir yazı yazmış olabilirsiniz. Bu yüzden büyük paragraflarla okuyucuyu sıkılmayın. Okuyucunuz kitap okumuyor, ekrana bakıyor. Bu yüzden çabuk sıkılabilir. Numaralandırma işareti, arka planı farklı ifadeler yazıda okuyucuyu tutacaktır.

5-Sonuç kısmı


Aslında çoğu zaman atladığımız ama bize önemli bir değer katacak kısımdır yazı sonu. Çünkü okuyucu buraya kadar gelmişse ve sorumlu bir okuyucu ise ya yorum bırakacaktır ya da sosyal medyada paylaşım yapacaktır. Evet yazıyı buraya kadar getirene kadar çok emek sarf ettiniz ama son adımı atlamayın. Onu yorum yapma ve paylaşma konusunda cesaretlendirin. Örneğin yazıyı soruyla bitirmek, yazıda sizin görmediğiniz şeylerin olabileceğinin hatırlatılması ya da bu şekilde yaptıysanız yorumunuzu öğrenmek isterim şeklindeki ifadeler okuyucunun yorum yapma ihtimalini artıracaktır.

Son Sözler


Başarılı bir yazının temel olarak sahip olması gereken özelliklerini sizlerle paylaştım.Yukarıda yer alan 5 madde elbette kaliteli yazı için yeterli şartlar değildir.Bunların yanında teknik anlamda anahtar kelime ve aranma durumu analizini içeren seo desteğini de ilave özellikler olarak sayabiliriz.

Sizce bir yazının kaliteli olması için ilaveten hangi şartları sağlamış olması gerekir? Yukarıdakilere göre etkileyici yazılar yazdığınızı düşünüyor musunuz ?

Yazar:Ehliblog
PAYLAŞ

BLOG OKULU

Merhabalar, 2012 yılından beri editörlüğünü yaptığım blogokulu.org sitesinde blogger kullanıcıları için gerekli olan bir çok bilgiyi bulabilrsiniz.Blogger temaları,blogger eklentileri ve blogger dersleri ile blog yazarlarına elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyoruz.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Disqus Yorumları
    Facebook Yorumları

0 yorum:

Yorum Gönder

Belirtmek istediğiniz farklı konular varsa Burdan Yazabilrisiniz...